Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Summer Holidays

Η αφύπνιση του κλαδικού και περιφερειακού Τύπου.


Η βαθιά κρίση των ΜΜΕ φέρνει πιο κοντά τις Ενώσεις που εκπροσωπούν τον περιφερειακό, τοπικό και κλαδικό Τύπο της χώρας, αν και η κυβέρνηση φαίνεται να… απουσιάζει.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημερησίων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αττικής (ΕΙΤΗΕΕΑ), βρέθηκαν μαζί στη Λάρισα, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, όπου πολύς λόγος έγινε για τη «Βιωσιμότητα και μετεξέλιξη του περιφερειακού - τοπικού και κλαδικού Τύπου». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και με τη στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας. 

Απούσα η κυβέρνηση


Εντυπωσιακή υπήρξε η πλήρης απουσία κυβερνητικής εκπροσώπησης στη σημαντική αυτή εκδήλωση, στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 200 εκδότες, ιδιοκτήτες και δημοσιογράφοι του περιφερειακού και κλαδικού Τύπου. Σε αυτήν τη διαδικασία η κυβέρνηση, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, επέλεξε να απέχει, αδυνατώντας για άλλη μια φορά να αντιληφθεί το ρόλο και τη σημασία του κλάδου για τη Δημοκρατία, την αξιόπιστη ενημέρωση και την πολυφωνία. Σύσσωμες οι Ενώσεις και τα μέλη τους θεωρούν τη στάση αυτή της κυβέρνησης εχθρική απέναντι στις εκδοτικές επιχειρήσεις, το σύνολο των εργαζομένων τους, καθώς και τους συναφείς κλάδους που πλήττονται. 


Η δυναμική του Τύπου 


Οι εισηγήσεις διακεκριμένων ομιλητών και η συζήτηση που ακολούθησε, ανέδειξαν τη δυναμική του περιφερειακού και του περιοδικού Τύπου της χώρας, ο οποίος παρά τα προβλήματα, όπως έχουν διαμορφωθεί στη σημερινή συγκυρία, διατηρεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της διεισδυτικότητας και της εμπιστοσύνης του αναγνωστικού κοινού του. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε ότι η συνεργασία όλων των Ενώσεων εξασφαλίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη διεκδίκηση των αιτημάτων του κλάδου. Ο περιφερειακός και κλαδικός Τύπος, όπως ειπώθηκε από τους εκπροσώπους του, Βαγγέλη Αθανασίου, πρόεδρο ΣΗΠΕ, Αντώνη Μουντάκη, πρόεδρο ΕΙΕΤ, Μιχάλη Σαββάκη, πρόεδρο ΕΔΙΠΤ, και Αντώνη Κατωπόδη, πρόεδρο ΕΙΤΗΕΕΑ, αντιμετωπίζει ποικίλα θεσμικά και οικονομικά προβλήματα, αρκετά από τα οποία απορρέουν από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αλώσει τα ΜΜΕ, την κρίση της διαφημιστικής αγοράς και την κατάργηση κάποιων κρατικών ενισχύσεων.

Παρ’ όλα αυτά, όπως προκύπτει από μελέτη της Focus-Bari που παρουσίασε η γενική γραμματέας της ΕΔΙΠΤ, Πέννυ Καλύβα, ο τοπικός, περιφερειακός και κλαδικός Τύπος έχει ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό που απευθύνεται, ενώ το επικοινωνιακό του βάρος είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στις τοπικές κοινωνίες. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός, όπως προκύπτει από την έρευνα, ότι στις τοπικές κοινωνίες οι 8 στους 10 πολίτες διαβάζουν τουλάχιστον μία τοπική εφημερίδα με περιεχόμενο για την περιοχή διαμονής ή καταγωγής τους. Επίσης, ο μέσος χρόνος που αφιερώνεται από τους αναγνώστες για το διάβασμα τοπικής εφημερίδας είναι 36 λεπτά - χρόνος σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο που αφιερώνεται για την ανάγνωση εφημερίδων εθνικής εμβέλειας. Αυτό συμβαίνει διότι τα τοπικά ΜΜΕ, αποτυπώνοντας και παρακολουθώντας την τοπική επικαιρότητα, επιτρέπουν στους αναγνώστες τους να διαχειρίζονται καλύτερα την καθημερινή ζωή στον τόπο τους. 

Αναφορικά με τα επαγγελματικά και κλαδικά έντυπα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα διαβάζει το 62% του γενικού κοινού, αν και η ανάγνωση αυτή αφορά έναν τίτλο με οποιαδήποτε συχνότητα. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η πλειονότητα των αναγνωστών εντοπίζεται στις δυναμικές ηλικιακές ομάδες, ενώ 6 στους 10 αναγνώστες διαθέτουν ανώτερη και ανώτατη μόρφωση. Είναι δε κατά κύριο λόγο ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί. Ο μέσος χρόνος που αφιερώνεται για την ανάγνωση επαγγελματικών και κλαδικών περιοδικών είναι 40 λεπτά. Οι μισοί δε από τους αναγνώστες τους τα αρχειοθετούν, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να προσφύγουν σε αυτά και μετά τον πρώτο χρόνο ανάγνωσής τους.

Ιδιαίτερες δυνατότητες προβολής


Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται ξεκάθαρο ότι ο περιφερειακός, τοπικός και επαγγελματικός Τύπος διαθέτει υψηλή διεισδυτικότητα και άρα, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα από τους εθνικούς και τοπικούς διαφημιζόμενους, μπορεί να προσφέρει υψηλότερη προστιθέμενη αξία από την αντίστοιχη των παραδοσιακών μορφών διαφήμισης και προβολής. Το θέμα αυτό, που έχει ιδιαίτερο βάρος για τη βιωσιμότητα των τοπικών ΜΜΕ, έθιξαν στην ημερίδα ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Μεϊμάρης, και ο Πέτρος Καραχάλιος, γενικός διευθυντής της Dentsu Aegis Network Hellas και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Media Specialists της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΔΕΕ).

Οι παρεμβάσεις των πολιτικών

Αναφερόμενος στα γενικά προβλήματα των ΜΜΕ, οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος, Γιώργος Κύρτσος και Ν. Μαριάς καυτηρίασαν την απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου στην ημερίδα και με τον τρόπο του ο καθένας άφησαν να γίνει κατανοητό ότι η εξουσία Συριζανέλ επιδιώκει την επιβολή κομματικού ελέγχου στα ΜΜΕ. Κατά τον κ. Γ. Κύρτσο δε, πρώην δημοσιογράφο και εκδότη, «η κυβέρνηση έχει συνεννοηθεί με το μεγαλύτερο μέρος της παλαιάς διαπλοκής και πρωταγωνιστεί στη δημιουργία της λεγόμενης νέας διαπλοκής».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κων. Αγοραστός, υπογράμμισε ιδιαίτερα τη σημασία του τοπικού, περιφερειακού Τύπου στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τόνισε, πολύ σωστά, τη συμβολή που μπορεί να έχει στην ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα. «Νέο παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο κορυφαίος θα μπορούσε να είναι βέβαια και ο ρόλος της Θεσσαλίας», είπε ο Κ. Αγοραστός. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η ημερίδα που διοργάνωσαν οι τέσσερις Ενώσεις υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής. Πλην όμως, ο απόηχός της δεν δείχνει να ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Διότι, όταν η τελευταία σχεδιάζει να επιβάλει χαράτσι 4% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων για να «σώσει» δήθεν το Ταμείο των Δημοσιογράφων, αυτό σημαίνει ότι κάπου έχει χάσει και την μπάλα της λογικής.

Τέλος, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα της Λάρισας το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, οι βουλευτές Συμεών Μπαλής, Νίκος Παπαδόπουλος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αχιλλέας Κέλλας, Κων. Μπαριώτας, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Κατσιαντώνης, καθώς και πολλά μέλη των τεσσάρων Ενώσεων Τύπου.