Νέα Εθνική Συμμαχία για την ενίσχυση των Ψηφιακών Δεξιοτήτων και της Απασχόλησης

Συμβουλές για ένα ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον.

O εργασιακός χώρος πρέπει να είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μπορείτε να εργάζεστε με άνεση, με ασφάλεια και σαφώς να σας εμπνέει. Πάρτε για παράδειγμα τα γραφεία της Google που περισσότερο με παιδική χαρά μοιάζουν παρά με εργασιακό χώρο. 


Δεν προτείνω σαφώς να βάλετε τσουλήθρες και κούνιες, αλλά πρέπει να φροντίσετε ώστε να γίνει όσο πιο φιλικό για εσάς αλλά και τους πελάτες σας, που σας επισκέπτονται στο γραφείο.
1. Εργονομία
Φροντίστε η οθόνη του υπολογιστή και η καρέκλα γραφείου να είναι σε τέτοια θέση ώστε να μην προκαλούνται βλάβες στη μέση, τον αυχένα και την σπονδυλική στήλη. Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας, του γραφείου και της οθόνης, έτσι ώστε οι μηροί σας να είναι παράλληλοι με το πάτωμα, τα μπράτσα σας να είναι κάθετοι προς το δάπεδο και οι καρποί σας θα πρέπει να είναι σχεδόν ευθεία. Καλύτερα ότι χρειάζεστε να είναι σε κοντινή απόσταση, χωρίς να καταπονείτε τους μυς σας.

2. Πείτε όχι στην ακαταστασία.
Τα πράγματα σας πρέπει να είναι τακτοποιημένα, όσο κι αν νομίζετε ότι ακατάστατα τα βρίσκετε ευκολότερα! Όσο δύσκολο κι αν είναι να διατηρείτε το γραφείο σας καθαρό, σκεφτείτε πως θέλετε να το δει ένας πελάτης που θα σας επισκεφτεί.
Εξοικονομήστε χώρο με σκαφάκια και χρηστικές μολυβοθήκες που θα αποθηκεύετε όλα τα μικροαντικείμενα από μολύβι μέχρι καρφιτσάκια για συρραπτικό.  

3. Παραγωγικά χρώματα.
Χρώμα έχει από καιρό αποδειχθεί ότι επηρεάζει την παραγωγικότητα των ανθρώπων στην εργασία. Σύμφωνα με τη ψυχολόγο Angela Wright οι άνθρωποι δείχνουν προτίμηση σε κάποιο χρώμα επειδή αυτό τους εμπνέει ή βγάζει κάτι θετικό στην εργασία και στη προσωπική τους ζωή.  Έτσι, το μπλε διεγείρει το μυαλό, το κίτρινο εμπνέει τη δημιουργικότητα, το κόκκινο επηρεάζει το σώμα σας και το πράσινο δημιουργεί μια κατευναστική ισορροπία. Σημαντικό ρόλο παίζει όμως ο κορεσμός και η ένταση της επιλογής χρώματος. Πολύ κορεσμένα ή φωτεινά χρώματα σας τονώνουν, ενώ τα πιο ήπια απαλύνουν τα συναισθήματα μας.
4. Γίνετε ένα με τη φύση
Μελέτες δείχνουν ότι τα φυτά στο γραφείο αυξάνουν την παραγωγικότητα και ταυτόχρονα καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από μούχλα, υγρασία και άλλους παθογόνους οργανισμούς.

5. Φωτισμός
Αφήστε το φυσικό φως να μπει γιατί αυξάνει την παραγωγικότητα, την ενέργεια και τη δημιουργικότητα. Επίσης ο φωτισμός πρέπει να είναι επαρκής πάνω από το γραφείο σας με την χρήση φωτιστικού γραφείου ψυχρού φωτός για να μην προκαλείται κόπωση στα μάτια.

6. Όχι στα ανοιχτά γραφεία.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Jungsoo Kim και του Richard de Dear του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, έδειξε ότι οι εργαζόμενοι οι οποίοι συσσωρεύονται μαζί σε ένα ανοικτό σχέδιο ορόφων συχνά είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με το εργασιακό τους περιβάλλον, επικαλούμενοι την έλλειψη της ιδιωτικής ζωής κατά την εργασία τους. Κάτι τέτοιο επίσης μειώνει τη συνεργασία και το δέσιμο μεταξύ του προσωπικού, αφού δεν μπορούν να ανταλλάξουν μια κουβέντα με τον διπλανό τους φοβούμενοι ότι θα τους ακούσει όλο το γραφείο.

7. Ελευθερία κινήσεων
Ακόμη και το πιο ντιζαϊνάτο γραφείο μπορεί να φέρει αντιπαραγωγικότητα αν οι υπάλληλοι αισθάνονται αλυσοδεμένοι στα γραφεία τους. Βεβαιωθείτε πως οι εργαζόμενοι έχουν το χώρο τους για να σηκωθούν και να κάνουν μια βόλτα για να ξεμπλοκάρουν.