Εμφανιζόμενη ανάρτηση

“Innovation Greece”: Η Ελληνική Ένωση Καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Πόσο εύκολα μπορείς να μιλήσεις για πολιτική στον εργασιακό χώρο;

Σε μια χώρα που αναμοχλεύει ιστορίες του παρελθόντος, που οι κάτοικοι της μαλώνουν ακόμη για τα κακά του ’80 και του ’90, χωρίς την ανάγκη να κοιτάξουν μπροστά, οι συζητήσεις περί πολιτικής στους επαγγελματικούς χώρους αποτελούν ένα ευαίσθητο θέμα.

Το 2015 με τις 3 εκλογικές μάχες οδήγησε πολλούς σε διαμάχες και οξύνσεις. Η καθημερινότητα γέμισε ένταση και έβαλε πολλούς στο παρακάτω δίλημμα.

Να μιλάω ή να μένω ανέπαφος;

Οι περισσότεροι θα απαντήσουν το δεύτερο. Θα αιτιολογήσουν ότι στο χώρο εργασίας δεν χωρούν προστριβές που δεν έχουν να κάνουν με την αποδοτικότητα και τις εργασιακές συνθήκες. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι μονιασμένοι και ενωμένοι ασχέτως των πολιτικών τους πιστεύω. Άλλοι πάλι θα σου πουν ότι δεν μπορείς να αλλάξεις τις πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου, είναι επομένως άδικος κόπος να μιλάς.

Αν όμως το έχεις στο αίμα σου; Αν σε ενδιαφέρει η πολιτική και ασχολείσαι με αυτήν τι κάνεις; Ανεξαρτήτως θέσης, εργασιακού αντικειμένου, κουλτούρας ή καταγωγής πρέπει να ακολουθούμε 4 βασικούς κανόνες όταν αποφασίσουμε να εμπλακούμε σε μια πολιτική συζήτηση στο χώρο εργασίας.

Ο καθένας μας υποστηρίζει τη "διαφορετικότητα".
Για το λόγο αυτό έχουμε πολιτική πολυμορφία. Έτσι, όταν κάποιος έχει μια διαφορετική στάση από εσένα όσον αφορά ένα κόμμα ή ακόμη και πρόσωπο, κάνε στην άκρη και δέξου αυτή τη διαφορετικότητα.
Δέχομαι να μιλήσω μαζί σου, εφόσον εσύ σέβεσαι την άποψη μου.
Ρώτησε τους συναδέλφους σου τι πιστεύουν και γιατί. Επιδώσου σε μια συζήτηση για να κατανοήσετε όλοι τις βασικές σας διαφορές. Αυτό βέβαια γίνεται πάντα στα πλαίσια μιας υγιούς συνομιλίας.
Δεν κάνουμε εξαγγελίες.
Όταν διεκδικούμε τις απόψεις μας πολύ έντονα και με ακραίο τρόπο, αυτό οδηγεί στην απέχθεια. Μεταξύ της συζήτησης και των εξαγγελιών υπάρχει μια λεπτή γραμμή που εύκολα μπορείς να την περάσεις αν δεν προσέξεις και πόσο μάλλον όταν προσπαθείς να παρακινείς απόψεις και καταστάσεις.
Η εργασία είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Μην ξεχνάς ότι στον εργασιακό χώρο εκείνο που έχει σημασία είναι η συλλογικότητα, το ομαδικό πνεύμα και η άψογη συνεργασία μεταξύ εργαζομένων. Όσο “εθισμένος” κι αν είσαι με την πολιτική θα πρέπει να την βάζεις στην άκρη όταν μπαίνεις στο χώρο εργασίας. Ασχολήσου με τους πελάτες σου, με τα deadline, προσπάθησε να μην φορτώνεις δικές σου εργασίες σε άλλους για χάρη μιας προεκλογικής εκστρατείας (που μπορεί να μην είναι και δικιά σου) και άσε τις πολιτικές συζητήσεις για το διάλειμμα.

 Και γιατί τα λέμε αυτά ένα χρόνο μετά; Γιατί απλά οι εκλογές δεν θα σταματήσουν ποτέ, η δημοκρατία μας δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, έχουμε το δικαίωμα να συμμετάσχουμε ελεύθερα στην εκλογική διαδικασία, να παρακολουθήσουμε πολιτικές ομιλίες και σαφώς να γίνουμε οπαδοί ενός κόμματος. Εκείνο όμως που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι πρέπει να σεβόμαστε το διαφορετικό.