Εμφανιζόμενη ανάρτηση

“Innovation Greece”: Η Ελληνική Ένωση Καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

8 πράγματα που δεν πρέπει να πεις την πρώτη μέρα στη δουλεία.

 Παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό με τα βασικά πράγματα που δεν πρέπει να πεις από την πρώτη μέρα (και κάποια από αυτά δεν χρειάζεται να τα πεις ποτέ).

        Πρώτη μέρα στη δουλεία και το άγχος σε έχει κατακλύσει. Δεν ξέρεις τι να πεις, πώς να φερθείς και ακόμη χειρότερα δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις. Όλα όσα σου δείχνει ο προϊστάμενος σου, σου φαίνονται βουνό και απορείς αν ποτέ θα καταφέρεις να τα μάθεις. 
     Και αφού σου έχει δείξει τα βασικά, γιατί μόνο τα βασικά μπορεί να δείξει τη πρώτη μέρα, έρχεται η ώρα να γνωρίσεις τους συναδέλφους σου. Παραδοσιακά η γνωριμία γίνεται με μορφή παρουσίασης, δηλαδή, ο προϊστάμενος καλεί το υπόλοιπο προσωπικό, σε συστήνει και φροντίζει να παρουσιάσει έναν- έναν τους υπόλοιπους σε εσένα. 
   Τότε, θα κοιτάξεις γύρω σου και βλέπεις πρόσωπα γεμάτα αμφισβήτηση, αμφιβολία και καχυποψία. Είναι η στιγμή που όλοι σε κοιτούν από την κορυφή ως τα νύχια, με έναν και μοναδικό σκοπό να καταλάβουν τι άνθρωπος είσαι και σαφώς κατά πόσο κινδυνεύει η θέση τους. Η αμηχανία σου μπορεί να σε οδηγήσει σε άσκοπες κουβέντες, όπως οι παρακάτω, που κάθε άλλο παρά θετικό κλίμα μπορούν να δημιουργήσουν. 


1 Θα γίνουμε οι καλύτεροι φίλοι.

Είσαι εκεί για να δουλέψεις, όχι για να βρεις φίλους. Η φιλία θα έρθει πολύ αργότερα αφού έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.


2 Δεν έχω σκοπό να κλέψω την θέση κανενός.

Και να είχες θα το έλεγες;


3 Ξέρω, ξέρω, ξέρω.

Ότι είσαι ξερόλας το ξέρεις; Σε μια νέα δουλεία πάντα υπάρχουν νέα πράγματα για να μάθεις. Να έχεις τα αφτιά σου ανοιχτά σε όλες τις νέες πληροφορίες.


4 Στη προηγούμενη εταιρία δουλεύαμε έτσι κι έτσι…

Οι γνώσεις που αποκτάς σε κάθε δουλεία φρόντισε να τις κρατάς για σένα και να τις εκμεταλλεύεσαι όταν σου δίνεται η ευκαιρία. Είναι σα να αναιρείς όλη τη δουλεία που έχουν κάνει μέχρι τώρα.


5 Έχω και μεταπτυχιακό.

Μπορείς επίσης να πεις «Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα;». Σίγουρα δεν είσαι ο/η μόνος/η με μεταπτυχιακό στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να το επιδεικνύεις.  


6 Για πες κανένα κουτσομπολιό;

Πόση αδιακρισία μπορεί να κουβαλάς; Σκέψου ότι εκεί μέσα κάποιοι μπορεί να δουλεύουν μαζί και μια δεκαετία, εσύ δεν μπορείς να μπεις σφήνα.


7 Εγώ 5 ακριβώς πρέπει να φύγω.

Είσαι σίγουρος/η ότι δεν θα κάτσεις υπερωρία; Κι αν έχεις ένα project στη μέση θα το αφήσεις και θα φύγεις; Θα κρεμάσεις όλους τους άλλους στην ομάδα σου; Κάτι τέτοιο δείχνει ασυνέπεια και δύσκολα θα σε εμπιστευθούν.


8 Εγώ, εγώ, εγώ.

Για να κατάφερες να πάρεις τη θέση, σίγουρα έχεις κάποια προσόντα. Φρόντισε να τα επιδείξεις όταν έρθει η ώρα, όχι ανά πάσα ώρα και στιγμή και πόσο μάλλον τη πρώτη μέρα. Εκτός φυσικά αν σε ρωτήσουν.

Μην ξεχνάς ότι η πρώτη μέρα στη δουλεία είναι σημαντική για να χτίσεις εμπιστοσύνη και θετικό κλίμα απέναντι στους συναδέλφους σου. Φρόντισε να είσαι ο εαυτός και όλα θα πάνε καλά.