Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Summer Holidays

George Miller. Ο Έλληνας σκηνοθέτης του «Happy Feet» και της τριλογίας του «Μad Max».
Ο ομογενής Αυστραλο-Ελληνικής καταγωγής Γιώργος Μηλιώτης, από γιατρός στην Αυστραλία βρέθηκε να είναι παραγωγός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης στο Χόλιγουντ. Γεννήθηκε το 1945 στο Brisbane του Queensland της Αυστραλίας. Ο Μηλιώτης, που έλκει την καταγωγή του από τα Κύθηρα, σπούδασε γιατρός αλλά έγινε διάσημος στο... ευρύ κοινό με τη τριλογία του «Mad Max» (1979, 1981, 1985), το βραβευμένο με Όσκαρ animation «Happy Feet» και τις ταινίες με τις περιπέτειες του Babe. 
Ενώ βρισκόταν στο τελευταίο έτος των σπουδών του στην ιατρική, από κοινού με τον μικρότερο αδελφό του Κρις, έφτιαξαν μία μονόλεπτη μικρού μήκους ταινία με την οποία κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο σε ένα μαθητικό διαγωνισμό. Και κάπως έτσι ξεκινάει να χτίζεται το όνομα που το κοινό της έβδομης τέχνης γνωρίζει πλέον σαν George Miller.
Το 1972, ο George Miller μοίραζε την καθημερινότητά του ανάμεσα στο νοσοκομείο όπου δούλευε και στις πρώτες μικρού μήκους ταινίες με τις οποίες πειραματιζόταν. Και από τους απλούς πειραματισμούς πέρασε στις επαγγελματικές δουλειές με πρώτη το «Mad Max» (1979), στο οποίο υπέγραφε το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Τα γυρίσματα έγιναν στην Αυστραλία με πρωταγωνιστή τον τότε άγνωστο Mel Gibson. Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν άλλες δύο ταινίες με τις περιπέτειες του Mad Max. Ακολούθησε το σενάριο για το «Babe», ενώ στα σίκουελ είχε αναλάβει και τη σκηνοθεσία. Επίσης, στις δουλειές του περιλαμβάνεται και η σκηνοθεσία της ταινίας «Οι μάγισσες του Ίστγουικ» με τον Τζακ Νίκολσον, τη Σούζαν Σάραντον, τη Σερ και τη Μισέλ Φάιφερ. Το 2006, ο Miller κέρδισε το Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων για το «Happy Feet». Έχει προταθεί και για άλλα τρία Όσκαρ: Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου το 1992 για το «Lorenzo's Oil», και Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου 1995 για το «Babe».
Πρόσφατες δουλειές του ήταν το «Happy Feet 2» (2011), αλλά και η τέταρτη -και πολυαναμενόμενη- συνέχεια του «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» που έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 14 Μαΐου, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χάρντι και Σαρλίζ Θερόν.


Πηγή: Design Magazine