Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Summer Holidays

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΗΣ "O Έλληνας θρύλος της παγκόσμιας διαφήμισης"


Ο Γιώργος Λόης είναι ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς, σχεδιαστές και καλλιτεχνικούς διευθυντές ανά τον κόσμο. Τα 92 εξώφυλλα που σχεδίασε για το περιοδικό Esquire από το 1962 έως το 1972 «άφησαν» εποχή και κοσμούν τη μόνιμη συλλογή του MΟMA (Μουσείου Μοντέρνας τέχνης). 
     Κυρίαρχη φυσιογνωμία της βιομηχανίας των media σε μια εποχή όπου η διαφήμιση έκανε τον κόσμο να γυρίζει. Μαχητικός ακτιβιστής και στενός φίλος του Μοχάμεντ Άλι και του Μπομπ Ντίλαν. Γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου του 1931 στο Μπρόνξ της Νέας Υόρκης από Έλληνες γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική, της Βασιλικής και του Χαράλαμπου Λόη. Αν και πήρε υποτροφία για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Syracuse, προτίμησε το Ινστιτούτο Pratt, όπου έμεινε μόνο ένα χρόνο και το εγκατέλειψε.
   Δούλεψε με τον Reba Sochis μέχρι που στρατολογήθηκε στον Πόλεμο με την Κορέα. Επιστρέφοντας, δούλεψε στη διαφήμιση στον τομέα Μέσων και Εκτυπώσεων του CBS. Το 1959 προσελήφθη από το διαφημιστικό πρακτορείο Doyle Dane Bernbach. Μετά ακολούθησε το Papert Koenig Lois που δημιούργησε μαζί με τον Fred Papert και τον Julian Koenig. Το 1967, έφυγε και δημιούργησε το Lois, Holland, Callaway.
  Το τελευταίο πρακτορείο του ήταν το Lois/USA και σε αυτό δημιούργησε αρκετές αξιομνημόνευτες διαφημιστικές καμπάνιες μέχρι το 1999. Το 1968 δημιούργησε την καμπάνια «When You Got It, Flaunt It» που προσέφερε στην αεροπορική εταιρεία Braniff αύξηση 80% στις κρατήσεις! Στα διαφημιστικά που έκανε για την τηλεόραση πρωταγωνίστησαν διάσημοι όπως ο Andy Warhol και ο Sonny Liston.
   Οι διαφημιστικές του καμπάνιες εδραίωσαν μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα brands ανά τον κόσμο –με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το MTV. Ο Λόης είναι το μόνο πρόσωπο που κατάφερε να κατακτήσει όλα τα ακόλουθα: στην Αίθουσα Δόξας των Διευθυντών Τέχνης, στη Λέσχη Creative Hall of Fame, βραβεία εφ΄ όρου ζωής από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γραφικών Τεχνών, στην Εταιρεία Σχεδιαστών Εντύπων, καθώς και να γίνει θέμα στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών. Είναι επίσης στην αμερικανική Ομοσπονδία Διαφήμισης Hall of Fame.
Στο βιβλίο του «What’s the Big Idea?» αναφέρει: «Μπορώ να σας πω με το χέρι μου στη Βίβλο πως εγώ ο Γιώργος Λόης δημιούργησα το New York magazine.»
«Μεγαλώνοντας σε μια αγαπημένη ελληνική οικογένεια στο Bronx, ήταν αυτονόητο πως ο μοναχογιός του Χαράλαμπου και της Βασιλικής, μόλις ολοκλήρωνε το σχολείο θα αναλάμβανε το ανθοπωλείο του πατέρα του. Αλλά με το έμφυτο ταλέντο μου στη ζωγραφική και το σχέδιο, ήξερα από πολύ μικρός ότι δεν θα γινόμουν ποτέ ανθοπώλης» αναφέρει μεταξύ άλλων στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ellines.com: «Πολλά από τα εξώφυλλα μου είναι στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης και παραμένουν, δεκαετίες μετά, διαχρονικές εικονικές πολιτιστικές δηλώσεις της αμερικανικής εμπειρίας και είναι ακόμα τόσο φρέσκιες σήμερα όσο ήταν στα περίπτερα των εφημερίδων στη δεκαετία του 1960″. 


«Όλη η δουλειά μου έχει αντισταθεί στις τάσεις και έχει κατανοήσει τη σημαντικότητα του χρόνου και πραγματικά ήταν μπροστά από την εποχή της. Πάντα καταλάβαινα ότι η αποστολή μου δεν ήταν να παρασύρω, αλλά να αφυπνίζω, να ενοχλώ, να επικοινωνώ, να διατάζω, να διερευνώ και περισσότερο από όλα να προκαλώ». «Η δεκαετία του 1960 είναι μία ηρωική εποχή στην ιστορία της τέχνης της επικοινωνίας. Οι τολμηροί υποκινητές εκείνης της περιόδου δεν έχουν καμία ομοιότητα με τους χαρακτήρες της σειράς Mad Men».
πηγή: ellines.com