Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Summer Holidays

Multitasking πόσο μπορεί να σας βλάψει;

Σαφώς θα έχετε ακούσει για το Multitasking στους υπολογιστές. Είναι η διαδικασία όπου ένας υπολογιστής εκτελεί πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ενώ εσείς εργάζεστε,  ο υπολογιστής σας μπορεί να στέλνει ταυτόχρονα  fax ή να κάνει αριθμητικούς υπολογισμούς. Τον ίδιο όρο έχουν υιοθετήσει πολύ επαγγελματίες ανεξαρτήτως κλάδου για να δηλώσουν ότι είναι ικανοί να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Όπως όμως μπορεί να κολλήσει ο υπολογιστής με την ίδια ευκολία μπορεί να μπλοκάρει και ένας άνθρωπος, μιας και όπως λέει μια παλιά παροιμία “Δεν χωρούν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη”. 

Έρευνες πανεπιστημίων αποδεικνύουν πόσο βλαβερό μπορεί να γίνει το multitasking και ότι τελικά μπορεί να μας καθυστερήσει πολύ περισσότερο από το αν κάναμε ένα πράγμα κάθε φορά.
Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστήμιο του Stanford διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν multitasking είναι λιγότερο παραγωγικοί από ό, τι αν έκαναν ένα μόνο πράγμα κάθε φορά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνονται στον ανθρώπινο εγκέφαλο τόσο πιο δύσκολο είναι να τις επεξεργαστεί και ακόμη πιο δύσκολο να τις απομνημονεύσει.  Έτσι οι “Multitaskers” δίνουν μεγάλη βάση στην εργασία τους και τις υποχρεώσεις της και ξεχνούν να κάνουν απλά καθημερινά πράγματα, όπως να πληρώσουν το λογαριασμό του κινητού τους. Η μετάβαση από τη μία δουλειά στην άλλη, τους εμποδίζει να απομνημονεύσουν όλες τις πληροφορίες, έτσι η μνήμη τους αρχίζει και φθίνει. 

Είναι χάρισμα το Multitasking;

Μπορεί μερικοί άνθρωποι να τα καταφέρνουν καλά στο να κάνουν πάνω από δύο πράγματα ταυτόχρονα, η πλειονότητα όμως δυσκολεύεται αρκετά. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας έδωσαν το εξής παράδοξο αποτέλεσμα. Το κοινό χωρίστηκε σε ομάδες, σε αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς του multitaskers και ότι τα καταφέρνουν καλά και σε αυτούς που προτιμούν να κάνουν μια- μια της δουλειές τους. Η δεύτερη ομάδα τα κατάφερε πολύ καλύτερα στις ταυτόχρονες εργασίες, απ΄ ότι η πρώτη! Και ο λόγος ήταν καθαρά θέμα μνήμης.
Η πρώτη ομάδα παρουσίασε αδυναμία συγκέντρωσης, μνήμης και καθυστερούσε να οργανώσει τη σκέψη του κάθε φορά που γύριζε σε μια από τις πολλές εργασίες.

Χαμηλότερο IQ

Μία άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου του Λονδίνου δείχνει ότι σε τεστ IQ που έγιναν σε ‘άνδρες “Multitaskers” ο δείκτης ευφυΐας τους είχε πέσει σε ποσοστά παρόμοια με αυτά που θα περίμενε κανείς αν είχαν καπνίσει μαριχουάνα ή ξαγρυπνούσαν όλη νύχτα. Ειδικά στους άνδρες το IQ έπεσε μέχρι και 15 μονάδες.

Προσωρινή η πτώση του IQ;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο έρχονται να μας αποθαρρύνουν. Έκαναν μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε ανθρώπους που περνούν την ώρα τους ταυτόχρονα μπροστά σε πολλές συσκευές (όπως κινητά, tablet, τηλεόραση) και βρήκαν ότι οι «multitaskers» είχαν μικρότερη πυκνότητα του εγκεφάλου στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου, μια περιοχή υπεύθυνη για την ενσυναίσθηση, καθώς και τον συναισθηματικό και γνωστικό έλεγχο.


Αν λοιπόν είστε επιρρεπής στο να αναλαμβάνετε πολλά καθήκοντα ταυτόχρονα, σκεφτείτε το καλά την επόμενη φορά. Κάντε το τεστ μόνοι σας, χρονομετρήστε πόσο χρόνο χρειάζεστε για να κάνετε τρεις εργασίες ταυτόχρονα και πόσο αν τις κάνατε μία μια. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!!