Εμφανιζόμενη ανάρτηση

“Innovation Greece”: Η Ελληνική Ένωση Καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Εργασία απ΄ το σπίτι. Πόσο εφικτό είναι;


Δευτέρα πρωί, το μάτι σας πέφτει στο mail ενός συνεργάτη σας «Θα εργαστώ απ΄ το σπίτι σήμερα. Μπορείτε να με καλείτε στο κινητό για ό, τι χρειαστείτε». Πόσες κακόβουλες σκέψεις παίρνουν απ΄ το μυαλό σας με αυτή τη φράση;«Έφυγα τριήμερο και γυρνάω σήμερα.»

«Το παιδί μου έχει ραντεβού στον οδοντίατρο.»

«Πρέπει να πάρω τους βαθμούς του παιδιού, απ΄ το σχολείο.»

«Δεν μπορώ να περιμένω μέχρι την άδεια μου, πρέπει να χαλαρώσω έστω και για λίγο σήμερα.»

«Ειλικρινά χρειάζομαι μια μέρα ψυχικής ηρεμίας και είναι ευκαιρία σήμερα που λείπουν όλοι απ΄ το σπίτι.»  

«Ξεκινά το Mundial και λόγω διαφοράς ώρας, η εθνική παίζει 10 το πρωί.»

Η έννοια της εργασίας απ’ το σπίτι είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι έτσι μπορούν να δουλέψουν μόνο νεαρές μητέρες, 25 χρόνοι τεχνικοί υπολογιστών και web designers, ή φοιτητές. 

Η εθνική έκθεση για το πού βρίσκεται η τηλεργασία στη χώρα μας μπορεί μεν να συντάχθηκε ως μέρος του 3ου Πακέτου Εργασίας του Έργου «Women-In» για την Κινητικότητα και την Προώθηση των γυναικών στην τηλεργασία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Leonardo da Vinci και του άξονα «Μεταφορά Καινοτομίας» ωστόσο το εύρος και η σαφήνεια της εικόνας που παρέχεται για το «αχαρτογράφητο», εν πολλοίς, φαινόμενο στη χώρα μας, θα μπορούσε ίσως να θεωρηθεί ένας επιτυχής διάπλους σε «αχαρτογράφητα νερά» (www.womenin.eu). 

Με πρώτη τη διαπίστωση ότι «η τηλεργασία δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά στην Ελλάδα» ακολουθεί και η επισήμανση της έλλειψης ορισμού της από την ελληνική νομοθεσία εκτός εκείνου που υιοθέτησε η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο πλαίσιο των Ευρωπαίων Κοινωνικών Εταίρων. «Αφού εξετάσαμε προσεκτικά την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, μπορέσαμε εύκολα να φτάσουμε στο συμπέρασμα, ότι οι επιχειρήσεις μας έως σήμερα τουλάχιστον, δεν γνωρίζουν το περιεχόμενο της τηλεργασίας, παρά το γεγονός ότι τόσο η γεωφυσική όσο και η κοινωνική δομή της χώρας ευνοούν την ανάπτυξη και την ενσωμάτωση νέων μορφών εργασίας» αναφέρει η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, που ήταν και ο εθνικός εταίρος του ευρωπαϊκού αυτού έργου, στο οποίο συμμετείχαν φορείς και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, Αυστρία, Βουλγαρία, Βρετανία, Ισπανία, Ρουμανία. 

Κοινό συμπέρασμα είναι ότι, η προώθηση της τηλεργασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, έχει αρκετές δυσκολίες και συναντά εμπόδια από την έλλειψη ενός «σεναρίου» για την εφαρμογή της, έστω και αν η τηλεργασία αποτελεί εργαλείο και τρόπο δουλειάς για τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Ως βασικά εμπόδια για την υιοθέτηση και την εφαρμογή της προσδιορίσθηκαν η έλλειψη τεχνικών γνώσεων, οι κακές υποδομές και η ισχύουσα επιχειρηματική κουλτούρα. Όμως, στην παρούσα οικονομική κρίση, που η εξοικονόμηση κόστους ενθαρρύνει και προτρέπει τις εταιρείες να ψάξουν για εναλλακτικές λύσεις, φαίνεται να βρίσκει τη θέση της και η τηλεργασία.